KENDİ VÜCUDUNU TANIYOR MUSUN?





Kendinizi değiştirmenin ve mükemmel giyinmenin ilk adımı vücut tipinizi öğrenmekle başlar. Dengeli bir siluet ile birlikte proporsiyonu doğru olarak giyinmek en iyi görünmenin gizli ipuçlarıdır. Vücut tipinizi değerlendirip hangi stylinglerin sizlere daha uygun olduğunu öğrendikten sonra gardırobunuza şöyle bir göz attığınız anda içerisinin neredeyse hiç giyilmemiş kıyafetlerle dolu olduğunu fark edeceksiniz (Kullanamadığımız kıyafetlerin bolluğu biz kadınların kanayan yarası değil de nedir ? :((( ).

Sonuçta kıyafet ve aksesuarlarımızı alırken en iyi kararı verecek ve gereksiz para harcamalarından kurtulacağız. Vücut proporsiyonuna uygun kıyafetleri seçmeyi, şık, hoş ve trend parçaları alırken hata yapmamayı öğreneceğiz. (Çok heyecanlandım, sizlerle ben de öğreneceğim :) ) Tabi işin içinde sevmediğiniz bölgeleri kamufle etmek de var.Biz sırayla gidelim.

Bu anlatılacaklar teknik ve bilimsel bilgiler içerecektir, kemerleri takın bir miktar sıkılacağız.

Yaptığım araştırmalarda genel olarak vücudu 3 başlıkta incelemişler:

1. Yatay Vücut Tipi (Horizontal Body Type) 
2. Düşey Vücut Tipi veya Proporsiyon (Vertical Body Type or Proportion)
3. Boy ve Kemik yapısı (Height and Bone Structure)

1.YATAY VÜCUT TİPİ (HORIZONTAL BODY TYPE)

Yatay vücut tipi genel olarak kemik yapısı ile üzerindeki yağ ve kas dağılımını ifade eder.
Vücut tipini öğrenebilmek için iki şeye ihtiyacımız var:

1. Göğüs, bel (en ince yerinden) ve kalça (en geniş yerinden) ölçülerinizi alın.
2. Boy aynasında önden ve yandan kendinize bakarak silüetinizi değerlendirin (bedeninizin dış hatlarını).

Yatay vücut tipini başlıklara ayıralım.

KUM SAATİ VÜCUT TİPİ (HOURGLASS BODY TYPE)
Eğer göğüs ölçünüz kalça ölçünüzle aynı veya çok yakınsa ve biçimli bir beliniz varsa kum saati vücut tipine sahipsiniz demektir. Beyonce, Marilyn Monroe, Scarlett Johansson örnek verebileceğim ünlüler.





DİKDÖRTGEN VÜCUT TİPİ (RECTANGLE BODY TYPE)
Eğer göğüs, bel ve kalça ölçüleriniz aynı veya birbirlerine çok yakınsa ( biçimli bir beliniz yok demektir), dikdörtgen vücut tipine sahipsinizdir. Aynada kendinize yandan baktığınızda alt bölgenizi düz görebilirsiniz. Bu vücut tipine sahip ünlüleri sayacak olursak Nicole Kidman, Cameron Diaz, Gwyneth Paltrow diyebiliriz.




OVAL VÜCUT TİPİ (OVAL BODY TYPE)
Eğer göğüs, bel ve kalça ölçünüz benzer uzunluklarda yada bel hattınız kalça ve göğsünüze göre nispeten büyükse oval vücut tipine sahipsinizdir.Omuzlar yuvarlak ve yandan bakıldığında alt bölgeniz kıvrımlıdır. Elma tipli hanım dediklerimiz bu kategoriden :) Oprah Winfrey, Catherine Zeta-Jones, Drew Berrymore ...




ÜÇGEN VÜCUT TİPİ ( TRIANGLE BODY TYPE)
Göğsünüz kalçanızdan dardır ve aynaya yandan baktığınızda alt bölgeniz kıvrımlıdır. (Armut vücut tipi olarak ta bilinir ). Kim Kardashian, Jennifer Lopez ve Shakira' yı bu kategoride gösterebiliriz.




TERS ÜÇGEN VÜCUT TİPİ (INVERTED TRIANGLE BODY TYPE)
Gögüs ölçünüz kalçanızdan genişse muhtemelen ters üçgen bir vücuda sahipsinizdir. Gisele Bündchen, Demi Moore, Renee Zellweger bu vücuda sahip ünlüler arasındadırlar.




2. DÜŞEY VÜCUT TİPİ - PROPORSİYON ( VERTICAL BODY TYPE - BODY PROPORTION)

En basit anlamıyla yüksek üst beden mi, kısa üst beden mi, uzun bacak mı kısa bacak mı yoksa dengeli bir vücut mu olduğunuzu tanımlayabilmek için kullanılan bir tabirdir. Bu kavramları detaylıca çözdükten sonra dengesiz bir vücudunuz olsa bile dengeli bir look için nasıl giyineceğinizi öğrenmiş olacaksınız (Kendimde dahil böyle olmasını umut ediyorum :)). Emin olun kimsenin mükemmel bir vücudu yok ama bazıları kendi bedenini öyle iyi tanıyor ki çaba göstermeden harika görünebiliyorlar. Bizler neden onlardan biri olmayalım? :)
Peki önce ne yapıyoruz , bir aynanın karşısına geçip elimize ruju alıyoruz ya da duvara yapıştırdığımız boyumuz ölçüsündeki bir banda (hani şu duvardan kolay çıkabilen türde olanlar) kalemle aşağıdaki işaretlemeleri yapıyoruz:

  - Tam boy
  - Göğüs çizginizin olduğu nokta (koltuk altından 7,5 cm kadar aşağı oluyor)
  - Bel
  - Kalça
  - Diz

Mükemmel dengeli bir vücut, kalça çizgisinden itibaren iki eşit parçaya ayrılan vücuttur (kalçadan yere kadar ve kalçadan başın en üst noktasına kadar olan uzunluklar eşittir). Bel, göğüs ve kalçayı iki eşit parçaya böldüğünde dengededir.

Kısa Üst Beden ( Short waisted) : Bel çizgisi, kalça ve göğüs arasını ortadan ikiye bölen çizginin üzerindedir, yani gövde kısadır.
Uzun Üst Beden (Long waisted) : Bel çizgisi, kalça ve göğüs arasını ortadan ikiye bölen çizginin altındadır, yani gövde uzundur.
Kısa Bacak (Short Legged) : Üst gövde alt vücuttan daha uzundur. (Başınızın üst noktasından kalçanıza kadar olan ölçünüz, kalçanızdan yere kadar olan ölçünüzden daha uzundur).
Uzun Bacak (Long Legged) : Üst gövde alt vücuttan kısadır. (Başınızın üst noktasından kalçaya kadar olan ölçünüz, kalçanızdan yere kadar olan ölçünüzden daha kısadır).
Dengeli bir vücutta dizler kalça ile yerin tam ortasında olmalıdır (Olmasa da canımız sağ olsun).

Genellikle kısa üst bedeniniz varsa bacaklarınız uzundur, benzer şekilde uzun üst bedeniniz varsa bacaklar kısadır.




KISA BACAK - UZUN ÜST BEDEN  / UZUN TORSO 




UZUN BACAK - KISA ÜST BEDEN / KISA TORSO





DENGELİ VÜCUT






3. BOY VE KEMİK YAPISI (HEIGHT AND BONE STRUCTURE)

Diğer bir analizimiz ise boy ve kemik yapınızı değerlendirmektir. Böylece uzun mu, minyon mu yoksa ortalama bir beden mi olduğunuzu tespit edebileceksiniz.Tüm bunları bilmek ne giyeceğinizi ve hangi aksesuarları kullanacağınızı belirlerken çok işinize yarayacak.
Kemik yapınızı değerlendirmek için öncelikle bilek ölçünüzü alın:

- Eğer bileğiniz 14 cm veya daha kısa ise ince kemiklisinizdir. (Fine Bones)
- Eğer bileğiniz 14-16 cm arasındaysa orta kemiklisinizdir. (Medium Bones)
-Eğer bileğiniz 16 cm ve daha fazlası ise kalın kemiklisinizdir. (Grand Bones)

Peki minyon musunuz, uzun mu yoksa ortalama bir boyda mısınız?

Minyon - 160 cm ve altı
Ortalama - 170 cm civarı
Uzun - 170 cm ve üzeri

NOT : Bu ölçülerin Türkiye için geçerli olduğundan pek emin değilim, boy hakkında bir araştırma da bulamadım ( Boy ölçülerine takılmamayı tavsiye ederim).

Kemik yapısı ve boyumuzu bilmek aksesuar, desen, ve kumaş seçerken kişisel stylinglerimizi oluşturmamızda bizlere çok yardımcı olacaktır.

Vücut tipimizi öğrendiğimize göre artık seçimlerimizi belirleyebiliriz. Bunu da bir sonraki yazıya bırakıyorum (şu bilgileri iyice sindirelim de :))

Görüşmek üzere sevgiyle kalın.













Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar